Hændelser/stormfloder
English version

Stormfloden den 8. januar 2005



Indledning
Synoptisk vejr
Hirlam vejr
Observeret vandstand
Operationelle prognoser for vandstand
Andre prognoser for vandstand
Konklusion

Indledning
Et dybt lavtryk passerede Norges sydspids midt på dagen den 8. januar 2005. Vestenvinden nåede orkanstyrke over Skagerrak og langs store dele af den jyske vestkyst. I Hanstholm nåede middelvinden op på 35 m/s, og resten af landet oplevede om ikke orkan, så ihvertfald vindstød af orkanstyrke.

Stormen gav anledning til forhøjet vandstand langs hele den jyske vestkyst, fra Vadehavet i syd til Skagerrak i nord. Limfjorden blev hårdest ramt. Allerede inden stormen var vandstanden i Limfjorden meget høj, som følge af en lang periode med vind fra vest i dagene inden stormen. Dele af Løgstør og Skive måtte evakueres, da vandstanden slog alle tidligere rekorder og flere boligområder blev oversvømmet.

Lavtrykket forplantede sig videre østover mod Finland, stadig med meget kraftig vind over den centrale Østersø. Under denne passage 'tippede' hele vandspejlet i Østersøen. I den vestlige del af Østersøen, syd for Bælthavet, blev vandstanden meget lav om morgenen og formiddagen den 9. januar. Modsat fik man stormflod i den østlige del af Østersøen, i Sct. Petersborg og langs kysten af de baltiske randstater.

Synoptisk vejr
De danske 3-timers synopper viser et kraftigt dyk i overfladetrykket ca. kl 15z den 8. januar (lidt tidligere i Sydvestdanmark). Samtidigt topper 10-meters vinden, og drejer fra sydvest over i stik vest. Ved en lang række kyststationer, både langs vestkysten (Thyborøn) og i de indre danske farvande (Sjællands Odde), når vinden kl 15z op over 30 m/s.

3-timers synop fra Thyborøn (tv) og Gniben/Sj.Odde (th). Msl tryk og 10m vind, 7-10 januar 2005.

Maksimalvinden var et stykke højere end 3-timers synopperne viser. Man måler en middelvind hvert 10. minut, og registrerer derudover de kraftigste vindstød. De højeste registreringer for hver station i løbet af 8. januar 2005 er samlet på figuren herunder. Kraftigst middelvind (35 m/s) blev målt i Hanstholm, hvor man også registrerede vindstød op til 46 m/s. Der var vind af orkanstyrke (BF 12) langs hele vestkysten, og vindstød af orkanstyrke over hele landet inklusive Bornholm. Ved stort set alle kyster var maksimalvinden mindst 25 m/s (storm, BF 10). Inde i landet var vinden noget svagere (BF 9).


Højeste ti-minutters middelvind i m/s (blå tal) under orkanen den 8. januar 2005. For de fleste stationer er der desuden angivet kraftigste vindstød (røde tal). v/Cappelen & Rosenørn, DMI.

Hirlam vejr
DMI's vejrmodeller Hirlam-T og Hirlam-S, som dækker hele Nordsø-Østersø området, havde begge godt fat i vejrudviklingen. Fire prognoser i træk (7/1 12z, 7/1 18z, 8/1 00z og 8/1 06z) gav stort set den samme lavtryksbane og ret ens vindforhold. Derfor var prognosen meget tæt på den faktiske vejrudvikling.

Et lavtryk forplantede sig fra Skotland mod østnordøst, tværs over den nordlige Nordsø, mens det uddybedes til ca. 955 hPa. Vinden blev kraftigst i Skagerrak, hvor vindhastigheden nåede op over 32 m/s (orkan, BF 12). Vinden blæste med denne styrke direkte ind på hele den nordjyske kyst, fra Skagen til Thyborøn. Ude over havet var vindhastigheden ifølge Hirlam endnu en tak højere, op mod 34-35 m/s.


Hirlam-S prognose gld. til 8. januar 2005 kl. 15z. v/Amstrup, DMI.

Lavtrykket trak videre mod østnordøst henover Midtsverige, passerede Østersøen nord for Ålandsøerne, og gik derefter nord om Finske Bugt. Centertrykket blev kun øget med ca. 5 hPa, så den centrale Østersø blev også ramt af vindhastigheder op til 30 m/s (stærk storm, BF 11).


Hirlam-S prognose gld. til 9. januar 2005 kl. 00z. v/Amstrup, DMI.

Animationer: Hirlam prognose for tryk og vind, gld. for Nordsø-Østersø området 7. januar 2005 12z og 54 timer frem.

Hirlam-S (5km model)
Hirlam-T (15km model)

Observeret vandstand
Allerede forud for stormen var vandstanden øget med ca. 1 meter, både langs vestkysten og i Limfjorden, som en følge af en lang periode med vind fra vest af varierende styrke. Stormen gav stormflod i Vadehavet, langs hele den jyske vestkyst, og i Limfjorden. Vandstanden i Limfjorden satte rekord.

Observeret vandstand i Hirtshals, Skive, Thyborøn og Esbjerg, 7-10 januar 2005. v/Huess, DMI

Skagerrak:Vandstanden nåede et første maksimum under stormpassagen, kort efter middag den 8. januar. Derefter faldt vandstanden brat med 1-1½ meter, for at nå et nyt, endnu højere maksimum omkring midnat.
Limfjorden:Vandstanden steg med godt 1 meter under stormen, og holdt sig på dette høje niveau i et døgns tid. Flere dage senere var vandstanden i Limfjorden stadig et godt stykke over normalen.
Vestkysten:Vandstanden begyndte at stige den 8. januar fra kl 6z, og toppede omkring 3 meter kl 15z. Dette er et ekstremt højt niveau for vestkysten. Herefter faldt vandstanden brat med 1.5 meter i løbet af blot 1½ time. Et nyt højvande, noget lavere end det første, indtrådte omkring midnat.
Vadehavet:Det første af to lige høje højvande indtraf ca. kl 15z, det andet ca. kl 22z. Vandstanden nåede over 3 meter i hele Vadehavet, i Ribe endda op på 4 meter.

Maksimal vandstand (klik på et stationsnavn for at se kurven)

Station dato/tid (utc)max
Skagen 9. jan. 02:00z119
Hirtshals 9. jan. 01:30z132
Hanstholm 8. jan. 23:40z140
Løgstør 8. jan. 16:30z226 *)
Thisted 9. jan. 08:10z166
Rønbjerg Huse8. jan. 15:20z166
Skive 8. jan. 17:50z179
Lemvig 9. jan. 03:10z189
Thyborøn 8. jan. 15:30z297
Ferring 8. jan. 15:40z325
Torsminde 8. jan. 15:30z280 **)
Hvide Sande 8. jan. 14:10z303
Esbjerg 8. jan. 22:20z332
Ribe 8. jan. 15:10z402
Mandø 8. jan. 15:00z355
Havneby 8. jan. 22:40z331
Brøns 8. jan. 15:20z390
Ballum 8. jan. 14:40z342
Vidaa 8. jan. 22:40z355

*) I Løgstør gik måleren ned. Maksimum har sandsynligvis været noget højere.
**) Torsminde havnemåleren viser for lave vandstande. Den højeste vandstand er efterfølgende beregnet til 3.16 meter (re: Kystdirektoratet).

Operationelle prognoser for vandstand
Formiddagsprognosen fra dagen før, 7. januar 06z, viste at vandstanden ville sætte rekord i dele af Limfjorden. DMI udsendte varsel om forhøjet vandstand for Limfjorden, Vestkysten og Vadehavet, så snart det var klart at også 12z prognosen meldte om stormflod.

Skagerrak:Den maksimale vandstand under stormen bliver forudsagt rimeligt godt, men det tidslige forløb fanger modellen ikke.
Limfjorden:En god beskrivelse af det tidslige forløb, men maksimalvandstanden bliver overvurderet med op til 0.5 meter.
Vestkysten:En god prognose, hvor det første, meget høje højvande kun undervurderes ganske lidt. Modellen kan ikke klare det meget pludselige fald i vandstanden, der følger efter dette maksimum. Det andet, mindre højvande bliver undervurderet ved nogle stationer med ca. 0.25 meter.
Vadehavet:Prognosen rammer plet. Både det første og det andet højvande forudsiges med en præcision på 0.2 meter eller bedre. Tidspunktet for begge højvande er også ramt præcist.

Figurerne herunder viser korttids- (6-12h) prognoser. Hver kurve er således stykket sammen af 7 prognoser.


Andre prognoser for vandstand
Foruden den operationelle stormflodsmodel Mike21/Hirlam kører DMI andre havmodeller, der beregner vandstand. Kurverne herunder er stykket sammen af korttidsprognoser, med prognoselængde 0-6 timer.

M21/UKM er identisk med den operationelle model, blot forceret med engelske vejrdata. M21/UKM bliver ikke undersøgt her.
Cmod er en 3-dimensionel havmodel, der køres ved DMI til andre formål. Cmod omfatter ikke Limfjorden. Cmod er forceret med Hirlam-T (15 km vejrmodel).
Staumod er en 2-dimensionel udgave af Cmod. Staumod var ude af drift under denne storm.
Mog2d (Modèle aux ondes de gravité) er en finit-element stormflodsmodel under udvikling ved DMI. Mog2d er forceret med Hirlam-S (5 km vejrmodel).

Som det fremgår af figurerne herunder, har de to testmodeller både fortrin og mangler i forhold til Mike21. Den 3-dimensionelle model Cmod er bedre end de 2-dimensionale modeller til at fange det tidslige forløb i Skagerrak. Også det bratte fald i vandstand langs vestkysten er denne model bedst til at beskrive. Til gengæld rammer Cmod lidt for højt i Vadehavet. Den 2-dimensionale testmodel Mog2d er også bedre til at beskrive dynamikken i Skagerrak. Men modellens maksimalvandstande er generelt ikke høje nok.

Prognoser for alle stationer
Skagen Hirtshals Frederikshavn Rønbjerg Huse Løgstør Hanstholm Thisted Skive Thyborøn Ferring Lemvig
Torsminde Hvide Sande Esbjerg Ribe Mandø Havneby Brøns Ballum Vidå

Cmod prognose for Østersøen
Cmod prognosen gld. for den 9. januar viste, at Finske Bugt (sct. Petersborg) og kysten ved de baltiske randstater ville blive ramt af et højvande på mindst 2.5 meter. Dette kom stort set til at holde stik. Den maksimale vandstand målt i Sct. Petersborg var 2.4 meter kl 7z. I Riga Bugt og langs den estiske kyst havde man også problemer med oversvømmelser. Maksimal vandstand på 2.7 meter i Pärnu, Estland blev forudsagt med stor nøjagtighed af Cmod.


Cmod prognose for vandstand i Nordsø-Østersø området, gld. til kl.7z den 9.januar 2005.


Observeret og forudsagt vandstand i Pärnu, Estland. Data v/J. Elken, Marine Systems Institute, Tallinn. Der er trukket 30cm fra prognosen, idet målerens nulpunkt øjensynligt ligger over middelvandstand.

Den kraftige vipning af havoverfladen i Østersøen, hvor vandstandsforskellen fra vest til øst er omkring 4 meter, udgør en risiko for seiche, som kan give stormflod i den vestlige Østersø. Det vil ske, hvis vinden drejer om i øst over den sydlige del af Østersøen, eller hvis vinden drejer om i nord over den centrale Østersø. En hård kuling (ca. 18 m/s, BF 8) er tilstrækkeligt til at give et markant højvande i denne situation. I stedet løjede vestenvinden stille og roligt af, og der kom intet højvande syd for bælterne denne gang.


Konklusion
Stormen den 8. januar var godt forudsagt af Hirlam. Den første forudsætning for at få en god stormflodsvarsling var dermed opfyldt. Det andet trin - forudsigelse af maksimal vandstand - forløb også tilfredsstillende.

Over Skagerrak og ud for den jyske vestkyst nåede vinden orkanstyrke. Vandstanden blev ekstremt høj fra Hvide Sande til Thyborøn, hvor vinden nåede orkanstyrke. Limfjorden blev særligt hårdt ramt, fordi vandstanden allerede inden stormen lå godt 1 meter over daglig vande. Her satte vandstanden rekord med ca. 2.3 meter i Løgstør - knap 0.3 meter højere end den hidtidige rekord fra 1981. Langs Skagerrakkysten nåede vandstanden op på ca. 1.3 meter - kun 0.1-0.2 meter fra rekorden i dette område.

I Vadehavet fik man en mere 'normal' stormflod, med et højvande på 3.2 meter i Esbjerg.

DMIs operationelle stormflodsvarsler, beregnet med Hirlam/Mike21, var meget præcise i Vadehavet og langs Vestkysten. I Limfjorden var vandstandsprognoserne op til ½ meter for høje, og i Skagerrak kan modellen ikke fange det tidslige forløb.

DMI's andre havmodeller fanger i nogle havområder det tidslige forløb bedre end det operationelle system. I Skagerrak er den 3-dimensionale model Cmod markant bedre end 2-d modellerne. Maksimalvandstand beregnet med testmodellen Mog2d er ikke helt høje nok.

Jacob Woge Nielsen jw@dmi.dk