Hændelser/stormfloder
English version

Forhøjet vandstand den 20-21. marts 2004 i Vadehavet og langs den jyske vestkyst.



Vejr og vandstand i løbet af dagen

To lavtryk passerede Nordsøen med et døgns mellemrum; det første fredag d. 19. marts og det andet lørdag d. 20. marts. Begge passager gav storm fra vest-sydvestlig retning over den sydlige del af Nordsøen, og det forøgede vandstanden i Vadehavet og langs den jyske vestkyst. Det første lavtryk fulgte en nordlig bane, omtrent på breddegrad med Skagen, hvilket især forøgede vandstanden langs den jyske vestkyst. Det andet, dybere lavtryk fulgte en lidt sydligere bane, omtrent på breddegrad med Thyborøn, og her var det især Vadehavet, der blev ramt. Vestenvinden toppede første gang kl 0 UTC ved midnat den 19/20. marts: 23 m/sek middelvind ved Thyborøn og 20 m/sek ved Juvre på Rømø (se figur).


Herefter løjede vinden af, for at nå et nyt maksimum godt et døgn senere. Ved vestkysten, nord for Hvide Sande, nåede vinden i anden omgang op på ca. 15 m/sek, i Vadehavet ca. 23 m/sek.

Vandstanden nåede sit første maksimum omkring midnat den 19/20. marts. Langs vestkysten 1.5-1.8 meter, i Vadehavet 2.4-2.8 meter. Det andet højvande indtraf lige efter midnat den 20/21 marts. Dette højvande var ikke særligt kraftigt nord for Hvide Sande, men i Hvide Sande blev højvandet kraftigere end det første (1.9 meter). I Vadehavet steg vandstanden med yderligere 0.4 meter i forhold til det første højvande, til 2.8-3.2 meter. Den højeste vandstand blev registreret i Ribe: 3.26 meter over normalen.

Vandstanden toppede samtidigt med tide-højvande, som i vadehavsområdet udgør 0.9-1.2 meter af den samlede vandstand. Det vil sige, at stormen har bidraget med ca. 2.0 meter.

Observerede vandstande for udvalgte stationer ses i figurerne herunder.

Vejrsituationen, som den blev beregnet med DMI's vejrmodel Hirlam, ses på figurerne til højre.

Vejrsituationen ved midnat den 20. marts 2004, beregnet med DMI's vejrmodel Hirlam. Klik på kortet for at se hele dagens vejrforløb (19. marts 00z prognose).

Vejrsituationen ved midnat den 21. marts 2004, beregnet med DMI's vejrmodel Hirlam. Klik på kortet for at se hele dagens vejrforløb (20. marts 00z prognose).

Observeret og forudsagt højvande

Vandstand langs den jyske vestkyst

Vandstand i Vadehavet

Tabellerne og figurerne (klik herunder) viser de to observerede højvande ved 11 stationer, samt 4 sæt modelberegnede vandstandsprognoser.

Mike21 er DMI's operationelle stormflodsmodel. Cmod er en 3-dimensionel havmodel, der køres ved DMI til andre formål. Staumod er en grovmasket (10 km) stormflodsmodel. MOG2D (Modèle aux ondes de gravité) er en finit element stormflodsmodel under udvikling ved DMI.

For alle modeller er vist hindcast'ed højvande, altså højvande beregnet med den kendte vejrsituation i stedet for en vejrprognose. For Mike21 er desuden vist prognoser opdateret hver 6. time, for stationerne Torsminde, Esbjerg og Vidå.

Alle modeller beregner vandstand som funktion af vind, lufttryk (fra DMI's vejrmodel Hirlam) og tidevand. Det skal bemærkes, at kraftoverførslen fra vind til havstrøm ved vindens 'træk' i havoverfladen, givet som en procentdel af vindenergien, varierer fra model til model.

Højvandet midnat 19/20 marts 2004
Højvandet midnat 20/21 marts 2004
Fejl ved højvandet midnat 19/20 marts 2004
Fejl ved højvandet midnat 20/21 marts 2004

Klik på stationen for at se en graf med observeret og beregnet vandstand. Beregningen er en hindcast, dvs. det bedst opnåelige med den givne model.

Thyborøn - Ferring - Torsminde - Hvide Sande - Esbjerg - Ribe - Mandø - Havneby - Brøns - Ballum - Vidå

Jacob Woge Nielsen jw@dmi.dk opdateret 23. marts 2004