Nye stationer, genberegning af gamle analyser, samt ekstra tabeller.
Igen i år har vi øget antallet af lokaliteter med beregnede tidevandsprædiktioner. De fleste færøske tidevandsanalyser genberegnet baseret på nye målinger og ditto for en lang række danske lokaliteter herunder de fleste vestkyststationer. Som en ny service er tabellerne også opgivet med reference til nul, hvilket har været en ønske for mange brugere.
DMI leverer tidevandstabeller for danske-, færøske- og grønlandske farvande og tabellerne opdateres en gang årligt. Nu er tabeller for 2022 klar og 2021 tabellerne er opdaterede, så de nye lokaliteter er med. Tilsvarende er stationer med genberegnede konstituentsæt også blevet opdateret. Således kan vi i år præsentere ialt 178 tidevandsprædiktioner fordelt på 97 danske, 70 grønlandske og 11 færøske lokaliteter.
Igen i år har vi øget antallet af lokaliteter i danske farvande, hvor vi beregner tidevandsprædiktioner. 5 nye stationer er kommet til, og 65 stationer er blevet genberegnet ved brug af længere tidsserier. Nogle af stationerne har både en primær og en sekundær måler, hvorved resultaterne af tidevandsberegningerne kan optimeres. Således dækker de 65 (gen)beregninger over 42 lokaliteter ialt.
De nye beregninger for vadehavsstationerne udviser lidt større udsving på flere centimeter, hvilket dog kun svarer til ganske få procent af det totale udsving. Grunden hertil er ikke kendt, men hænger sandsynligvis sammen med ændringer i vadehavets morfologi, som består af lavvandede sandbanker, som flytter sig med tiden. Dette afspejles i tidevands-analyserne, som sidst blev foretaget for 15-20 år siden. En anden oplagt kandidat kunne have været de lang-periodiske tidekræfter, som f.eks. den nodale med en periode på 18.6 år, men disse effekter er indregnet i tideanalysen.
For færøerne er 3 nye lokaliteter kommet med og en enkelt undladt. Ialt er 8 vandstands-serier analyseret og tidevandet beregnet baseret på målinger, som venligst er stillet til rådighed til formålet af Landsverk. Den eksisterende tidevandsanalyse for Trongisvagur ser mistænkelig ud i forhold til den beregnede analyse for den nærliggende lokalitet Krambatangi, som ligger i samme fjord. Derfor er Trongisvagur udeladt og brugerne henvises til at benytte analysen for Krambatangi som erstatning.
For de grønlandske farvande er antal lokaliteter med beregnet tidevand øget med 4 stationer, som alle ligger i Diskobugten. Derudover er 7 andre lokaliteter også analyseret og sammenlignet med eksisterende analyser.
Alle nye grønlandske stationer er baseret på vandstandsdata indsamlet af søopmålingen i Geodatastyrelsen (GST) i 2020 samt en enkelt indsamlet as ASIAQ i samarbejde med GST.
Sidst, men ikke mindst, er samtlige tidevandsprædiktioner nu også opgivet med reference til nul, hvilket er blevet efterspurgt af flere brugere. Dette er en mere naturlig reference end den officielle reference til det laveste astronomiske tidevand, hvis man hurtigt skal vurdere om det er høj- eller lavvande samt niveau i forhold til "normal".
Tidevandsprædiktionerne ligger frit tilgængelige her:
http://ocean.dmi.dk/tides/ .................... Mads Hvid Ribergaard - 25. February 2021, updated 04. March 2021
Ocean og Is - Danmarks Meteorologiske Institut - Sankt Kjelds Plads 11
- 2100 København Ø. Tlf: +45 39 15 75 00 -
Kontakt DMI - Tilgængelighedserklæring