Nye stationer, længere tidsserier og genberegning af analyser
Igen i år har vi øget antallet af lokaliteter med beregnede tidevandsprædiktioner. I Grønland er der kommet 6 nye stationer til, mens 3 nye stationer er tilføjet den danske liste. Samtlige stationer har fået genanalyseret tidevandet efter fintuning af tidevandsprogrammet, og desuden er 15 nyere danske tidsserier forlænget. Begge bidrag øger præcision af tidevandsprædiktionerne marginalt.
DMI leverer tidevandstabeller for danske-, færøske- og grønlandske farvande og tabellerne opdateres en gang årligt. Nu er tabeller for 2023 klar og 2022 tabellerne er opdateret tilsvarende. Ialt præsenteres 187 tidevandsprædiktioner fordelt på 100 danske, 76 grønlandske og 11 færøske lokaliteter.
Fælles for alle nye tidevandsanalyser er, at de er blevet en anelse mere præcise end tidligere beregninger. Dette skyldes primært, at kriterierne for hvornår beregnede konstituenter kan accepteres er ændret baseret på genberegninger af et stort antal gamle og lange tidsserier. Disse serier er yderligere blevet delt op i mindre tidsintervaller af et års varighed. Ved at sammenligne disse er kriterierne optimeret. Dette naturligvis under hensynstagen til de lang-periodiske svingninger, herunder den betydelige nodale med en periode på 18.6 år, hvilke er bygget ind i analyseprogrammet. Generelt set har det ført til et udvidet konstituentsæt, og prædiktionerne en anelse mere præcise. Det er dog næppe noget den almindelig bruger vil lægge mærke til, men få centimetre og få minutters forskel har også sin berettigelse.
For de danske farvande er der kommet 3 nye stationer til. To i Skælskør Fjord, samt en i Korsør Fiskerihavn. Den nye station i Korsør Fiskerihavn forventes at repræsentere forholdene i Storebælt bedre end den eksisterende længere inde i byen, mens de 2 nye målere ved Skælskør Fjord bidrager med vandstandsinfo i et område, hvor DMI ikke før har kunnet tilbyde tidevandsprædiktioner.
Udover genberegninger, så er 15 af de korteste tidsserier blevet forlænget med kvalitetskontrollerede data, hvilket gør en anelse mere præcise tidevandsprædiktioner.
For de grønlandske farvande er antal lokaliteter med beregnet tidevand øget med 6 stationer, fordelt med 3 ved Diskobugten, samt en i Godthaabsfjorden, Fiskenæsset Fjord samt Ikkafjorden.
De 4 førstnævnte grønlandske stationer er baseret på vandstandsdata indsamlet af søopmålingen i Geodatastyrelsen (GST) i 2021 ved Diskobugten samt i 2010 i Godthaabfjorden. Analyserne ved Fiskenæsset Fjord samt Ikkafjorden er begge baseret på vandstandsmålinger indsamet af HydroCharting i 2020 og 2021.
Samtlige tidevandsprædiktioner findes med med reference til nul, hvilket er efterspurgt af flere brugere. Dette er en mere naturlig reference end den officielle reference til det laveste astronomiske tidevand, hvis man hurtigt skal vurdere om det er høj- eller lavvande samt niveau i forhold til "normal".
Tidevandsprædiktionerne ligger frit tilgængelige her:
http://ocean.dmi.dk/tides/ .................... Mads Hvid Ribergaard - 29. February 2022
Ocean og Is - Danmarks Meteorologiske Institut - Sankt Kjelds Plads 11
- 2100 København Ø. Tlf: +45 39 15 75 00 -
Kontakt DMI - Tilgængelighedserklæring