Tidevandstabeller
for danske, fœrøske og grønlandske farvande
English version
Tidevandstabeller
Reference til kortnul
- Danske farvande
- Fœrøske farvande
- Grønlandske farvande

Reference til nul
- Danske farvande
- Fœrøske farvande
- Grønlandske farvande

Reference til MLWS
- Danske farvande
- Fœrøske farvande
- Grønlandske farvande

Nyheder og opdateringer
- History log / nyheder

Observationer og prognoser
- Vandstand
- Havprognoser

Tidevandstema
- Tidevand
- Tidevandstabeller
- Fysikken bag tidevand
- Tidevandet i danske
 farvande

- Vandstandsniveauer
 og navigation

Grønland rykker tættere på Europa

I år skifter Grønland tidszone til UTC-2, hvilket er reflekteret i de nye tidevandstabeller for 2023 og 2024. I Grønland er der kommet 5 ekstra stationer til, hvoraf 3 er nye mens 2 er fundet frem fra gemmeskuffen. I Danmark er der 5 nye stationer, og 11 der har fået genberegnet tidevandet baseret på længere tidsserier.

DMI leverer tidevandstabeller for danske-, færøske- og grønlandske farvande og tabellerne opdateres en gang årligt. Nu er tabeller for 2024 klar og 2023 tabellerne er opdateret tilsvarende. Ialt præsenteres 197 tidevandsprædiktioner fordelt på 105 danske, 81 grønlandske og 11 færøske lokaliteter.
LĂsĂ sydøslige strand
Lavvande ved Læsø den 28 Juni 2022.


For de danske farvande er der kommet 5 nye stationer til: Hellerup, Middelfart, Nykø Falster, Reersø og Sønderho. Udover genberegninger, så er 11 af de korteste tidsserier blevet forlænget med kvalitetskontrollerede data, hvilket gør en anelse mere præcise tidevandsprædiktioner. Stationen i Middelfart ligger i et spændende område mellem Kattegat og Østersøen, hvorimellem vandstandsforskelle kan være store og hvor styrken af tidevandssignalet mindskes sydover og skifter karakter fra at være halvdagligt til at blive en blanding af halvdagligt og i perioder heldagligt.

Alle grønlandske tidevandstabeller er nu angivet i ny Grønlandsk normaltid, som er UTC-2. Strengt taget, gælder den nye tidszone ikke de nordøstlige og nordvestlige stationer, hvor de gamle tidszoner til stadighed er gældende. DMI har dog valgt at opgive samtlige grønlandske tidevandstabeller i samme tidszone UTC-2.

Det totale antal af grønlandske lokaliteter med beregnet tidevand øget er øget med 5 stationer, fordelt med 4 i det store Uummannaq fjordsystem, samt Rensselaer Bugt i Nares Strædet. Tre af de grønlandske stationer i Uummannaq Fjordsystemet er baseret på vandstandsdata indsamlet af søopmålingen i Geodatastyrelsen (GST) i 2022, mens de 2 resterende er gamle analyser fundet frem fra gemmeskuffen.

Navngivningen af cirka hver tredje af de grønlandske lokaliteter er ændret jævnfør anbefalingerne fra Grønlands Stednavnenævn. De officielle stednavne er tilgængelige som interaktive geodata via. ASIAQ's kortportal.

Samtlige tidevandsprædiktioner findes med med reference til nul, hvilket er efterspurgt af flere brugere. Dette er en mere naturlig reference end den officielle reference til det laveste astronomiske tidevand, hvis man hurtigt skal vurdere om det er høj- eller lavvande samt niveau i forhold til "normal". Ligeledes er tabellerne også tilgængelige i forhold til middelspringtids lavvande, som var referencen i gamle søkort og som stadigvæk er efterspurgt.

Tidevandsprædiktionerne ligger frit tilgængelige her:
http://ocean.dmi.dk/tides/
....................
Mads Hvid Ribergaard - 8. February 2023