Tidevandstabeller
for danske, fœrøske og grønlandske farvande
English version
Tidevandstabeller
Reference til kortnul
- Danske farvande
- Fœrøske farvande
- Grønlandske farvande

Reference til nul
- Danske farvande
- Fœrøske farvande
- Grønlandske farvande

Reference til MLWS
- Danske farvande
- Fœrøske farvande
- Grønlandske farvande

Nyheder og opdateringer
- History log / nyheder

Observationer og prognoser
- Vandstand
- Havprognoser

Tidevandstema
- Tidevand
- Tidevandstabeller
- Fysikken bag tidevand
- Tidevandet i danske
 farvande

- Vandstandsniveauer
 og navigation

Tidevandstabellerne opdateret med 10 nye og 39 genbesøgte stationer

I Grønland er der udført tidevandsanalyser for 9 nye lokationer, 8 er genberegnet ved brug af nye eller forlængede måleserier og yderligere en station er genberegnet og rettet for fasefejl. I Danmark er der blot adderet en enkelt ny station, mens hele 30 stationer har fået genberegnet tidevandet baseret på længere tidsserier.

DMI leverer tidevandstabeller for danske-, færøske- og grønlandske farvande og tabellerne opdateres en gang årligt. Nu er tabeller for 2025 klar og 2024 tabellerne er opdateret tilsvarende. Ialt præsenteres 208 tidevandsprædiktioner fordelt på 106 danske, 91 grønlandske og 11 færøske lokaliteter.
Låsningsvejen fra Mandø
Det er en god ide at tjecke tidevandstabellerne inden man tager fra Mandø til fastlandet ad Låsningsvejen. Med mindre man er ejer af en vandcykel...


For de danske farvande er kun Kastrup Havn, mens 30 stationer er blevet genberegnet med længere tidsserier, hvilket giver en anelse mere præcise tidevandsprædiktioner. Det totale antal af grønlandske lokaliteter med beregnet tidevand er øget med 9 stationer, fordelt med 3 i det sydgrønlandske farvande samt 6 i det store fjordsystem Nuup Kangerlua ved Nuuk. Data er venligst stillet til rådighed af hhv. søopmålingen i Geodatastyrelsen (GST) og det danske forsvars oceanografiske afdeling Joint GEOMETOC og ASISAQ, hvor sidstnævnte har stået for dataindsamlingen i Nuup Kangerlua. DTU Space har ligeledes stillet data til rådighed for deres 5 faste vandstandsmålere, hvorved disse stationer har fået forbedret analyser beregnet på lange tidsserier og dermed mere præcise prædiktioner.

Fasen er korrigeret for lokaliteten Sarfat Iseriaat, der ligger ved indenskærsruten mellem Nuuk og Atammik. Fejlen blev spottet ved at sammenligne med omkringliggende analyser og skyldes sandsynligvis forkert angivelse af tiden i tidsserien, som er fra 2014.

Samtlige tidevandsprædiktioner findes med med reference til nul, hvilket er efterspurgt af flere brugere. Dette er en mere naturlig reference end den officielle reference til det laveste astronomiske tidevand, hvis man hurtigt skal vurdere om det er høj- eller lavvande samt niveau i forhold til "normal". Ligeledes er tabellerne også tilgængelige i forhold til middelspringtids lavvande, som var referencen i gamle søkort og som stadigvæk er efterspurgt.

Tidevandsprædiktionerne ligger frit tilgængelige her:
http://ocean.dmi.dk/tides/
....................
Mads Hvid Ribergaard - 01. March 2024